Nederlands voor anderstaligen, jouw docent

Is Nederlands niet jouw moedertaal? Dan ben je op zoek naar iemand als ik. Volg je cursus bij Taalike, dan krijg je les van mij. Wie is jouw docent Nederlands voor anderstaligen?

Opleiding tot Docent Nederlands als tweede taal

Ik ben Maaike van Leeuwen. Ik heb de post-bachelor opleiding Docent NT2 aan de Hogeschool Utrecht gevolgd. Daar heb ik alle ins en outs geleerd over het lesgeven aan anderstaligen. Tijdens mijn werk bij een grote taalschool heb ik ontdekt wat wel en niet werkt in de praktijk.

Fokke en Sukke worden eruit getrapt bij Van Dale afdeling nieuwe woorden. Zij maken Nederlands voor anderstaligen er niet makkelijker op.
Fokke en Sukke hebben ideeën voor nieuwe woorden in het woordenboek.

Wat vind ik belangrijk in mijn lessen?

Nederlands voor anderstaligen (Nederlands als tweede taal) is een heel ander vak dan het vak Nederlands wat moedertaalsprekers op school krijgen.

  1. Woordenschat vind ik een van de belangrijkste onderdelen van taal. Natuurlijk zijn spelling en grammatica ook belangrijk. Maar als je een vreemde taal wilt leren moet je vooral veel woorden kennen!
  2. Actief bezig zijn met taal. Tijdens de lessen zitten we niet alleen te lezen en te schrijven. We doen ook spelletjes met woorden, gaan eropuit en oefenen samen gesprekken.
  3. Wat jij wilt leren (jouw leerdoel/jouw eindpunt) bepaalt voor een groot deel de inhoud van de lessen.

Privéles, duoles of groepsles, ik probeer de inhoud van de les zoveel mogelijk aan te passen op jouw einddoel.

Wie behoort tot mijn doelgroep?

Ben je werkzaam voor het bedrijfsleven of de overheid? Wil je met je collega’s op de werkvloer kunnen praten? Is jouw doel om op de (basis-) school beter te kunnen communiceren met de leerkrachten? Wil je staatsexamen doen of inburgeringsexamen? Ben je expat? Misschien wil je studeren aan een hogeschool of universiteit? Of wil je naturaliseren?

Dan kan ik je helpen!

Maaike van Taalike is een gecertificeerd docent NT2, geregistreerd in het beroepsregister van NT2-docenten
en lid van de beroepsvereniging voor NT2-docenten: BVNT2 BVNT2-logo
SWB Veilig werken voor iederenIk ben ook gecertificeerd SWB-docent Taal & Veiligheid voor anderstaligen.